Video Reportage / Fotografie

Reportage Landelijk Muluks Monument Lloydkade

De Case

De Molukken waren de bron van kruidnagel en nootmuskaat en waren in de 17e eeuw door de VOC veroverd door de VOC en maakten tot 1949 deel uit van de kolonie Nederlands-Indië. Molukkers kwamen overal in de archipel in dienst van het Nederlandse bestuur te werken als ambtenaar, onderwijzer, hulppredikant of militair van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL).

Tijdens de dekolonisatie vochten Molukse militairen mee aan de Nederlandse zijde. Na de onafhankelijkheid van Indonesië waren zijn niet meer welkom daar. Als “tijdelijke”oplossing werden, inmiddels al 70 jaar geleden, circa 12.500 Molukkers, waaronder voornamelijk ex-KNIL-militairen, marinemannen en hun gezinnen, naar Nederland kwamen met 12 scheepstransporten gehaald. De KNIL-militairen werden kort na aankomst door Nederland ontslagen uit dienst en vielen tussen wal en schip.

Om deze eerste generatie Molukkers in Nederland te eren, zet de Stichting Landelijk Moluks Monument zich in voor een monument op Lloydkade in Rotterdam.

Op 21 juni 2021 onthulde de stichting de locatie voor het monument en werd een presentatie gehouden over het ontwerp en het process van het opzetten van het monument.

 

Diensten

Video Productie
Fotografie
Interviews

Opdrachtgever

Stichting Landelijk Moluks Monument
VJ Medialink

De Uitdaging

Flamboyant Media was last minute gevraagd om dit vast te leggen. Het was belangrijk om heel snel te reageren en heel mobiel te kunnen zijn. De stichting had zelf ook geen zicht op de situatie die zij mogelijk zouden aantreffen. Dus was flexibiliteit een belangrijke factor.

Het Resultaat

Wij hebben een kort video verslag gemaakt van dit mijlpaal moment, waar de Molukse gemeenschap naar terug kan kijken. Het moment van waar het process voor een monument in naam van hun voorouders voor de komende generaties officieel gestart is.

Flamboyant Media vindt het erg belangrijk dat de kleinere en minder zichbare gemeenschappen in Nederland ook belicht worden en dat ze ook erkenning krijgen. Om deze reden vinden wij dit soort projecten heel bijzonder om te doen. Wij van Flamboyant Media dragen hiermee bij aan de culturele en historische verrijking van Nederland.