Livestream

Cahaya Maluku: 70 jaar Molukkers in Nederland

De Case

70 jaar Molukkers in Nederland is een emotioneel geladen ode aan de eerste generatie voor een gemarginaliseerde en ondergewaardeerde etnische gemeenschap in Nederland. Na de onafhankelijkheid van Indonesië zijn vele Molukkers, omdat ze aan de zijde van Nederland stonden en niet meer in hun thuisland welkom waren, naar Nederland gekomen. Hier was hun ontvangst alles behalve hartelijk. Weggestopt in kampen en zittend met niet nagekomen beloftes van de Nederlandse staat, zit de Molukse gemeenschap in Nederland nog met diepe emoties en frustraties. Waar andere minderheden de boventoon in het maatschappelijke debat voeren, blijft de Molukse zaak ondanks hun loyaliteit aan Nederland, waarvoor zij alles hebben opgeofferd onderbelicht.

Flamboyant Media was ingehuurd om een video registratie van het concert Cahaya Maluku – Glans van de Molukken – te maken.

Diensten

Video Productie
Concert Registratie
Livestream
Audioproductie

Opdrachtgever

Cahaya Maluku

De Uitdaging

Oorspronkelijk zou Cahaya Maluku een regulier concert zijn. Wij waren ingehuurd om een deel van de techniek voor onze rekening te nemen en de video registratie te doen. Echter door de lockdown kon het concert geen doorgang vinden. Wij hebben daarop aangeboden om het concert online te streamen en op de eigen server achter een paywall te hosten.

Een bijkomende eis van de klant was dat het niet mogelijk moest zijn voor het publiek om hun ticket te delen met anderen, maar tegelijk mochten er geen beperkingen zijn voor de mensen die een kaartje hebben gekocht met het bekijken van het live concert.

Tijdens het concert traden meerdere artiesten op, ieder met een totaal verschillende opstelling, welke inclusief opbouw en afbraak niet binnen het tijdsslot pastte. Bovendien moesten vanwege de kosten alles binnen één dag opgenomen worden.

Bijkomend probleem was dat de oorspronkelijke locatie last minute vanwege de Corona regels was afgezegd en we snel moesten schakelen, onze originele vloerplan schrappen en met een nieuw plan komen.

Vanwege deze uitdagingen hebben wij de organisatie intensief begeleid in het voortraject en meegeholpen met het opstellen van het draaiboek en de planning.

Het Resultaat

Dit is de eerste keer voor de Nederlandse Molukkers dat zij zich op deze manier hebben kunnen profileren met een complete registratie waarin niet alleen muziek, maar ook lezingen en gedicht voordrachten van mensen zowel in Nederland als in de Molukken. Zo een hoogwaardige productie was een uniekum voor de Molukse gemeenschap. Dit project heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verwerking van het leed van de eerste generatie Molukkers en het gevoel van trots voor de Molukse identiteit van de jongere generatie. Na de livestream hebben wij nog een definitieve montage gemaakt, waar de Molukse gemeenschap nog lange tijd na het concert van hebben kunnen genieten. Wij van Flamboyant Media voelden ons ontzettend vereerd dat wij hier een deel van konden zijn.